СБР "Банкя АД"  /база "Ясен"/ е разположена в парк от широколистна и иглолистна растителност на територия от 40 дка в централната част  на селището  с изцяло равнинен терен. Сградата е построена на 8500 кв. м. РЗП през 1978г. и оттогава функционира като заведение за профилактика и рехабилитация на сърдечно-съдови, централни и периферни неврологични и артрологични заболявания.

Болничното заведение е поместено в два свързани помежду си блока - 5 етажен и 2 етажен с изцяло южно изложение на болничните стаи и техните тераси. На всеки етаж в 5-етажния корпус има по един апартамент с две легла, мека мебел, гардероб, телевизор и санитарен възел; четири стаи с едно легло, гардероб, нощни шкафчета, маса-тоалетка с огледало, масичка за телевизор, стол, футьойл и санитарен възел с всички аксесоари; дванадесет стаи с по две легла и същото оборудване.

Северната част на корпуса е отделена с коридор от болничните стаи и е заета от лекарски кабинети, манипулационни, рехабилитаторски кабинети, фитнес зали и санитарски офиси със съответното оборудване. Източната част на всеки коридор завършва с фоайе с мека мебел и телевизор. В 5-етажния корпус са разкрити общо 150 легла. Същият е основно ремонтиран през първата половина на 2002г. и е пуснат в експлоатация през м. VІІ с.г. Цялото оборудване на стаите е напълно обновено. Етажите комуникират помежду си и със сутерена чрез два асансьора и голямо стълбище.